Opplev

November 2010
Cairo – i faraoens fotspor

Tekst: Britt Ekensteen/Wishbone Press Foto: Anders Häggström

Solen forsvinner ned bak Kheops’ gravkammer og kaster et rødlig slør over pyramidene på Gizaplatået. Majestetisk står de der og vitner om Egypts storhetstid – om 4500 års historie og om sivilisasjonens fødsel ved Nilens bredd

Se alle bildene

Historien om Egypt er historien om Nilen. De gamle egypterne kalte landet sitt iteru – elven – og ikke uten grunn. Egypt slik vi kjenner det i dag kunne ikke eksistert uten Nilen. Den rikdom som elven la igjen etter flommen hvert år, sikret et rikt jordbruk i et stadig tørrere Nord-Afrika. Den døende savannen tvang folk til å bosette seg langs Nilens bredder og til å lære seg å samarbeide om elvens fruktbarhet. Nederst på rangstigen stod bøndene, øverst – egypternes gudekonger, faraoene. Livet begynte ved Nilens bredd, og det sluttet der …

Den første store faraoen var kong Menes. Han forente øvre og nedre Egypt til ett rike rundt år 3100 f.Kr., under det som skulle bli første dynasti i oldtidens Egypt. De neste to tusen år skulle faraoer som Khafre, Tutankhamon og Ramses II styrke faraoenes posisjon i landet. År 331 f.Kr. invaderer Alexander den store Egypt, og bygger en ny by – Alexandria. Senere overtar muslimske hærførere makten, og i 969 begynner konstruksjonen av en ny hovedstad, byen Al-Medina al-Qahira – bedre kjent som Cairo. Siden de velstående hærførerne var forhindret fra å akkumulere sin rikdom etter sjia-lov, ble alt de tjente brukt til å bygge opp byen. Under deres styre ble mange av hovedstadens vakreste monumenter og moskeer reist, og Cairo etablerte seg som det kulturelle og intellektuelle midtpunkt i den islamske verden.

Etter slaget ved Heliopolis i 1517 ble Egypt innlemmet i det osmanske riket. Dette ble innledningen til en lang nedgangsperiode. I 1798 erobret Napoleon Cairo etter seieren ved pyramidene. Khediven Muhammad Ali overtok makten i 1805, med vanskjøtsel og dårlig økonomisk styring som resultat. I forbindelse med første verdenskrig erklærte britene landet for et protektorat, og i mel-lomkrigstiden ble landet selvstendig kongedømme. Gamal Nasser ble leder av Egypt etter at kong Farouk ble styrtet i 1952, og beholdt makten frem til sin død i 1970. Men uavhengig av hvem som regjerte, fortsatte Cairo å vokse og vokse … 

I dag er Cairo Afrikas og araberverdens største by, og med sine snart 20 millioner innbyggere er den i ferd med å revne i sømmene, og ikke bare på det metaforiske plan! Med tilvekst på nesten fem million mennesker de siste syv årene sier det seg selv at infrastrukturen er nær kollaps. Forurensningen er bekymringsfullt høy og de sosiale forskjellene enorme. Det er i en tilstand av forundring og skrekk man observerer en eseltrukket kjerre manøvrere seg med dødsforakt gjennom en åtte-felts motorvei, uten å kaste så mye som et blikk til siden. For dette er det moderne Cairo. Et samfunn der blankpolerte Mercedeser gnir skuldre med kjøredoninger fra bibelsk tid. Der musikken fra nattklubbene smelter sammen med ropene fra minaretene. En by der en overklassekvinne ikledd Prada deler fortau med medsøstre i heldekkende burka. Cairo er en by i kaos. En by som så gjerne vil være en del av det 21. århundre, men som ikke helt makter det …

Tross alt dette byr Cairo på en vennlighet mot sine gjester som mangler sidestykke. Uansett hvor i byen du befinner deg, møtes du med en høflighet vi nordmenn kan ta lærdom av. Og det er så mye å oppleve! Det historiske fortet Saladin Citadel, som Saladin lot bygge for å beskytte byen mot korsfarerne. De mange praktfulle moskeene, de fargerike basarene i Khan al-Khalili som har vært et handelssted siden middelalderen, de talløse shishah-stedene der livet oppsummeres over et glass te og en vannpipe. De egyptiske skattene skjult i Tutankhamons grav og solnedgangen over pyramidene i Giza. En seiltur på historiske Nilen med påfølgende middag på moderne Sequoia, før kvelden avsluttes på Cairo Jazzclub. Lar du deg friste?

Selv la jeg min elsk på bydelen Zamalek, som ligger på en øy midt i Nilen. Før var øya en kongelig hage, men nå syder den av liv i form av små kafeer og butikker, vakre bygårder og trendy ute-
steder. Her kan du rusle en hel dag og oppdage små perler i form av gallerier eller antikvitetsforretninger, lokale markeder eller fasjonable interiørbutikker. Det er også her Sequoia ligger, Cairos hotteste restaurant som forvandles til nattklubb etter mørkets frembrudd. Man kunne ha befunnet seg på Rivieraen hvis man skulle dømme etter interiøret, men de fantastiske luktene som sniker seg ut fra kjøkkenet, blandet med den søtlige røken fra shishah-pipene, minner deg om at du befinner deg i en helt annen del av verden.

Cairo selv vitner om de mange erobrerne gjennom årenes løp. Kop-tiske Cairo, med sine vakre kirker og synagoger. Islamske Cairo, med sine moskeer og basarer, det mer moderne Zamalek, samt de antikke pyramidene i utkanten av byen. For om egypterne selv helst vil glemme fortiden og anerkjennes som en moderne stat, så er det Egypts historie som trekker så mange turister til landet. Og de kommer alle som en for å se pyramidene!

Egypterne var overbevist om at det fantes et liv etter døden, og meningen med pyramiden var at den skulle være den døde konges nye bolig. Den skulle romme alt en konge måtte trenge i de dødes verden. Ved å bygge pyramidene la de ikke bare grunnsteinen til sitt eget gravkammer, men også til Egypts storhetstid. Kheopspyramiden er den største av dem alle – 230 m bred og 146 m høy. Med en grunnflate på nærmere 53 000 kvm gikk det med nær 2,5 millioner steinblokker for å fullføre byggverket! Blokkene, som veier mellom to og tre tonn, ble slept frem til byggeplassen på sleder og videre opp på ramper. Det er fortsatt stor uenighet om hvordan arbeidet foregikk, og når man tar dem i øyesyn på kloss hold – forstår man hvorfor!

Naser Bresh er tredjegenerasjons stalleier og har drevet hesteutleie i Giza i generasjoner. Stolt paraderes den ene flotte araberhesten etter den andre rundt på gårdsplassen, til jeg kårer min utvalgte og saler opp. For det finnes bare én måte å oppleve pyramidene i Giza på i min bok – og det er fra hesteryggen. Ikke bare er det langt å bevege seg mellom de tre store monumentene, men å få oppleve å ri i full galopp oppover sanddynene, for så å komme over kammen og se de fire tusen år gamle praktverkene reise seg mot himmelen er simpelthen ubeskrivelig! Som din egen versjon av Lawrence of Arabia!

Selv om det er mulig å gå ned i pyramidene, velger jeg å holde meg over jorden. Jeg har nemlig tenkt meg til Det egyptiske museet for å ta faraoenes skatter i nærmere øyesyn i litt luftigere lokaler. For inntil få år siden var museet i en sørgelig forfatning, med kun en dårlig låst inngangsdør. Økt vilje til forvaltning har resultert i økt vilje til å returnere skatter fra utenlandske samlinger, og den egyptiske samlingen vokser for hvert år som går.

Museet huser noen av de viktigste objektene fra antikken. Her ligger Tutankhamons skatter side om side med mumifiserte storheter som Seti og Ramses, og den kongelige smykkesamlingen tar fortsatt pusten fra sine tilskuere. Høydepunktene er mange, så det er verdt å bruke litt tid her inne.

Med øyne mette av historiens kunstskatter vandrer jeg ut i Cairos kaotiske gater nok en gang. Jeg forsøker å stenge lydene ute – og bare se. Nilen flyter dovent gjennom byen, på vei mot havet, og en sval ettermiddagsbris gir vind i seilene til de hvitmalte feluccaene. Solen er i ferd med å gå ned, og svøper byen i et disig og nesten uvirkelig lys. Det er ikke til å komme ifra – det er fortsatt noe veldig bibelsk over Nilen. Som om jeg venter å få se en liten kurv som driver langsmed dens bredder. En kurv med et lite menneskebarn som skal forme historien og verden slik vi kjenner den i dag … 

Shopping:

Opplev historisk basar med eget gull- og kryddermarked i Khan al-Khalili. Er det tepper du er på jakt etter, besøk El Kahhal Carpets bak Sayidna-moskeen. Gå på skattejakt i Zamalek hos antikkhandlerne Noubi Nabil eller the Loft. Vil du ha designervarer, legger du turen til Beymen på Four Seasons Nile Plaza. Egyptisk bomull finner du på Mounaya And Company i Zamalek, som for øvrig er et veldig hyggelig distrikt å oppdage til fots. Mange små gallerier og vakre bygårder befinner seg på denne lille øya i Nilen.

Hot spots:

Sequoia – Se og bli sett på en av Cairos flotteste uterestauranter. El Gizera Sofitel – Et perfekt sted å starte kvelden med en drink. Abou el-Sid – Bar & restaurant i Zamalek for trendy Cairo-boere. Taboula – Libanesisk restaurant med fantastisk mezze og høy stemning. Cairo Jazzclub og Purple – begge utmerkede steder å avslutte kvelden.

Bør oppleves:

Seil en felucca på Nilen i solnedgang. Opplev pyramidene i Giza fra hesteryggen. Se sufi-dansernes ville dans på Wikala Al-Ghouri i Khan al-Khalili. La deg fengsle av Tutankhamons skatter på Det egyptiske museet. Gå deg vill i myriaden av basarer i Khan al-Khalili. Kafébesøk i Korba som ligger i det gamle Heliopolis.

Siste tips til reisen:

Dette er et strengt muslimsk land, så ingen bare skuldre eller knær. Les litteratur om Cairo før turen, så får du så mye mer ut av reisen. Den beste måten å krysse en vei i Cairo på er å henge deg på noen som har gjort det før!

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...