Inne

January 2011
Eventyrlig på Geilo

Tekst: Kari Osvold Foto: Anette Nordstrøm

Styling: Rikke Mørck og Cathrine Vågsmyr/Bolivar Home

Tre gamle tømmerstuer er samlet rundt et vakkert tun, det er som å vandre inn i en eventyrverden. Innendørs forsterkes følelsen. Her er gamle dører og annet innbo samlet til et frodig, tradisjonsrikt miljø – som passer for dagens beboere.

Se alle bildene

På denne tomten ble Havsdalens første hytte bygget. Veggene ble den gang møysommelig byg-get opp av stampejord, en jobb som nok var populær for lokale smågutter. Dagens eiere kjøpte stedet i 1998. De arbeider begge med interiør og er mer enn gjennomsnittlig engasjert i både arkitektur, innredning og ikke minst den praktiske siden av det. Både planlegging, sjauing og oppbygging står på familiens agenda. Herren i huset tar seg mest av det arkitektoniske, mens den feminine siden er mest aktiv når det gjelder alle innendørs oppgaver. Alt fra planlegging til jakten på de spesielle innredningsdetaljene. Her har de har revet, restaurert og bygget nytt på nennsomt vis. De har selv stått for både planlegging og prosjektering.

Jordveggene i stue og kjøkken ble beholdt. På den måten kunne alle dype, vakre vindusposter bevares. Ellers er huset bygget nytt, etter inspirasjon fra Tryvannshytta i Nordmarka. Stampejordshuset er panelt både på utsiden og innsiden – men her er det benyttet gammel panel, og en lokal byggmester har stått for arbeidet.

Dette huset har siden fått selskap av to nye bygninger. En stall er hentet fra Søndre Helling på Ål, og et stolpehus har funnet veien fra Breihagen på Ål. Begge husene har familien selv demontert og satt opp igjen her vi ser dem i dag.

Interiøret

Husene er innredet med pietet. Det kan se ut som det har vokst sakte frem gjennom generasjoner. Men det er altså resultatet av drøye ti års innsats fra en eneste familie.  Gamle dører er samlet over lang tid, og setter et sterkt preg på rommene. De kommer i all hovedsak fra Hallingdal. En vakker blå seng kommer fra Numedal. Hele huset preges av en familie som har et be-visst forhold til farger. Her er det mer farger enn vi vanligvis finner i gamle hus, og de er valgt med omhu. Det er “gamle” farger, men likevel ikke dystre. Panelene er malt lag på lag med ulike fargenyanser for å få det rette resultatet. Slik får veggene dybde og en levende overflate. Geriktene rundt vinduene har fått en vakker, klassisk hallingdekor, og den gamle takpanelen i stuen og kjøkkenet prydes med ny rosemaling. De har fått hjelp av en profesjonell rosemaler, som har fått nøye beskrivelse av hva familien ønsket, både av farger og motiv. Gulvet er gammelt, og er satt inn med en blanding av kalk og grønnsåpe. Slik holdt gulvene seg fine i årevis i tidligere tider.

En del av møblene har vært i familiens eie i generasjoner, og det har blitt en sjarmerende samling av antikviteter og nye ting, blant annet fra Argentina.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...