Inne

January 2011
Japan møter Skandinavia

Tekst: Astrid Beate Madsen Foto: Glen Clayton, Parida Lim, Michael Banks

Arkitekter: K+K Associates, Hong Kong og Atelier BNK, Sapporo i samarbeid med Odin Property | Interiør: Andrew Bell

Ryktene om femten meter nysnø i sesongen lokket brødrene Fjelddahl til Niseko. Der ble de sjarmert av gode snowboardmuligheter og japansk kultur. Med nybygde Odin House har designentusiastene satt sitt skandinaviske preg på skistedet som spås å bli Asias svar på Whistler og Aspen.

Se alle bildene

Fra hele verden

Dagens turisteventyr startet på begynnelsen av 1990-tallet. Da opp-daget dristige løssnøkjørere fra Tokyo det snørike fjellterrenget med bratte fjellbjørklunder og utsikt til det mektige, vulkanske landemerket Mount Yotei. Ti år senere kom skiglade australiere, som ble minst like betatt.

Senere har australske investorer stått for mye av utbyggingen og markedsføringen av Niseko. Først de senere år er skistedet også blitt en magnet for ressurssterke vinterturister fra Hong Kong, Singapore og andre deler av Asia. I tillegg kommer eventyrlystne skientuasiaster fra USA og resten av verden, til og med en og annen nordmann. At mange av dem velger å komme tilbake, har skapt optimisme og investeringslyst i en tid hvor mange japanske skisteder sliter med nedgangstider og økonomisk kladdeføre. Mange er overbevist om at Niseko vil bli Asias svar på kanadiske Whistler eller amerikanske Aspen. Blant dem er hotellkjeden Hilton, som nylig har etablert seg med gondolheis rett utenfor inngangsdøren og sjømatrestaurant i gourmetklassen. Alt takket være arktiske vinder fra Sibir som driver over Japanhavet. De kjølige luftmassene bidrar til snøfall på snøfall og tørr, ettertraktet puddersnø. Gjennomsnittlig femten meter nysnø fra november–desember til april–mai gjør nemlig Niseko til et av de snørikeste vintersport-stedene i verden.

Nytenkende arkitektur

– Du kan finne høyere fjell og mer glamorøse hoteller andre steder, det er kombinasjonen som gjør Niseko så attraktivt, mener brødrene Fjelddahl. I tillegg til off piste-mulighetene og de mange bakkene for kjørere på alle nivåer trekker de frem gode skiskoler for barn og voksne, et rikt og mangfoldig restaurant- og overnattingstilbud, et an-stendig prisnivå – og eksotisk japansk kultur. I tillegg til kulinariske spesialiteter som omfatter langt mer enn sushi og sashimi, fremheves de varme, vulkanske kildene eller “onsen”, som det finnes mange av her. Der kan man oppleve renselse basert på tradisjonelle japanske baderitualer både innendørs og utendørs. Et halvtimes opphold i en onsen har en svært gunstig virkning på støle lårmuskler.

– Etter det første besøket bestemte vi oss for å ta med familiene våre, og siden har vi bare fortsatt å komme igjen og igjen, fortsetter Bjørn. Etter hvert bestemte han, broren Chris og en kamerat seg for å kjøpe flere eiendommer i landsbyen Hirafu. Disse utvikles nå etter en visjon om å kombinere djerv, nytenkende arkitektur med smakfull, miljøvennlig luksus. Inspirert av reiselivskonsepter som Amanresorts og Banyan Tree har brødrene Fjelddahl og deres franske kompanjong til nå bygd et boutique hotel, en fusionrestaurant, den private residensen Odin House og flere luksusleiligheter i Hirafu, som også er kjent for sine gode spisesteder og Nisekos mest pulserende uteliv.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...