Inne

January 2011
Landskapsarkitektur

Tekst: Elisabeth Wille Foto: Birgitta Wolfgang Drejer/ Sisters Agency

Midt i den vakre dalen Vasertal ligger et magisk nederlandsk arkitektkonsept tilpasset landskapet. En hytte som går i ett med naturen både utenfor og inni, basert på miljøvennlige energikilder og som nesten utelukkende er innredet med moderne, nederlandsk design i verdensklasse.

Se alle bildene

Godt gjemt i en fjellskråning i nærheten av de verdensberømte termiske bad i byen Vals ligger et unikt byggverk. Den 160 kvadratmeter store hytta minner om den sirkelen man kan forestille seg at en stor, rund asteroide ville etterlate seg hvis den slo ned. Arkitekturen går i ett med fjellet, noe som nok var en medvirkende årsak til at de lokale myndighetene overhodet gav byggetillatelse. Adgangen til huset skjer via en undergrunnstunnel med overlys som går fra en gammel stallbygning hvor det for øvrig er plass til oppbevaring av sykler, ski, hageredskaper og terrassemøbler.

Ut over å skape en hytte som ikke ødela naturen, satte de nederlandske arkitektene Bjarne Mastenbroek fra SeARCH og Christian Müller fra CMA seg også fore å bygge huset så energivennlig og miljøriktig som mulig, noe som ses tydelig i materialvalget og oppvarmingsmetodene. Her blir det kun brukt ikke-fossile brennstoffer, hytta har egen brønn, og alt interiør er organisk og økologisk der det er mulig. En kommode og en lampe er laget av papir av Studio Job, og et av soveværelsene er kledd med tykk papp som skaper nærmest et kirkeaktig uttrykk samtidig med at det gir god hylleplass.

Rommene er stort sett innredet med moderne nederlandsk design som er skapt i samarbeid mellom designerne og større virksomheter – som tallerkener, kopper, vaser og lamper av Hella Jongerius, pledd og puter fra Scholten & Baijings, lamper designet av Marcel Wanders og gulvtepper av Claudy Jongstra.

En stor glassfasade i stuen vender ut mot terrassen, som følger husets runde form, og både herfra og fra soverommene i annen etasje er det en storslått utsikt til de snø- eller gresskledde fjellskråninger og fjell. På terrassen kan man også nyte den direkte adgang til en kilde av det krystallklare Valserwasser-kildevannet, ta et bad i det oppvarmede utendørs badekaret, eller bare gå en tur på stien som fører ned til den vakre kuperte hagen.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...