Inne

March 2011
Islandsk arkitektur

Tekst: Julia Mincarelli/Sisters Agency Foto: Birgitta Wolfgang Drejer/Sisters Agency

Utenfor Reykjavik ligger en liten perle av et hus hvor lys, design og materialvalg er i fokus. Plassert midt i den barske, islandske naturen med fjellknauser rundt seg er huset blitt til i samarbeid med en islandsk arkitekt og en islandsk interiørdesigner.

Se alle bildene

De 270 kvadratmeter som familien bor på, ligger på en fantastisk naturtomt med utsikt til klipper og skog. Huset er byg-get i 2003 og er i to etasjer. I den nederste etasjen ligger kjøkkenet i åpent plan med spisestuen og alle soveværelsene, og i annen etasje ligger stuen. Det er den islandske arkitekten Inga Sigurjonsdottir og interiørdesigneren Rut Karadottir som har utarbeidet planene. Familien ønsket seg et åpent og funksjonelt hus, som samtidig skulle være lyst og hvor materialet tre var til stede.

Beliggenheten var med på å bestemme at utsikten var viktig og at lyset skulle prioriteres. I dag strømmer lyset inn gjennom de store glassfasadene både på stuenivå og i første etasje. Glassvinduene fungerer som skyvedører som kan åpnes slik at inne og ute blir ett på solrike dager og gjør at selv på gråværsdager er rommene lyse.

Kjøkkenet var litt av en utfordring, da familien ønsket seg en åpen løsning, ikke bare sett i forhold til spisestuen, men man kan også se det fra stuen i etasjen over. Interiørdesigner Rut Karadottir valgte derfor å “dekke” kjøkkenskapene med en treramme – “et skap er jo ikke så pent sett ovenfra, så vi var nødt til å tenke annerledes”. Til dette er det brukt eiketre, akkurat som i trappens trinn. “Jeg bruker gjerne tre i de husene jeg gjør. Det er en direkte forbindelse med naturen som vi har mye av på Island, og ofte tilfører det varme til i et ellers kjølig interiør,” sier Rut.          

Interiøret er meget minimalistisk innredet med mange designermøbler av skandinaviske designere, og på de hvitmalte veggene henger fargerik islandsk billedkunst. De mange fargene er en fin kontrast til alt det hvite og de lyse tregulvene.

“Vi ønsket oss et hjem hvor det var brukt naturmaterialer, og de mange sterke fargene på veggene minner faktisk om naturen utenfor,” forteller eierne.

Tomten som huset ligger på, er typisk for Island. Den ikke er helt flat, og med fjell-knauser er det ikke lett å anlegge en hage her. I stedet valgte de i samråd med arkitekten å få anlagt en stor terrasse i tre. Den er behandlet slik at den tåler alt slags vær. Lave murer i småstensbetong danner le for vinden. Disse er ikke like høye, og landskapet skimtes bak dem som et vakkert maleri.

Her bor:

En familie med to barn.

AREAL: 270 kvm. inkl. garasje.

BOLIG: Villaen er bygget i 2003 og er tegnet av arkitekt Inga Sigurjonsdottir. Den ligger i utkanten av Reykjavik.

Om arkitekt Inga Sigurjonsdottir

Utdannet fra arkitektskolen i Reykjavik. I 2004 startet hun arkitektkontoret Studiohringur. De bygger hus, men lever av design. Mange av deres prosjekter er offentlige, men de lager også private, tidløse hus.

www.studiohringur.is

Om interiørdesigner Rut Karadottir

Utdannet interiørdesigner fra Istituto Europeo di Design i Roma i 1993. Hun jobbet deretter på en arkitekttegnestue i Italia. I 1997 flyttet hun tilbake til Island, hvor hun startet et designstudio under eget navn. Rut Karadottir jobber primært med design av private hjem på Island, samt feriehus, kontorer, butikker, spae- og fitness-sentre.

www.rutkara.is

Spørsmål til Rut:

Hvilke materialer foretrekker du?

– Jeg er helt vill etter stein og tre. Jeg kan se uendelige muligheter i hvordan materialene kan brukes, og jeg mener også at dette er materialer som kommer til å se bedre og bedre ut med tiden, jo mer de blir brukt.

Hvilken arkitekt beundrer du mest?

– Jeg er stor beundrer av de italienske, som for eksempel Antonio Citterio, Carlo Donati, Piero Lissoni, Paola Navone og Claudio Silvestrin.

Hvor finner du inspirasjon til arbeidet ditt?

– Ved for eksempel å gå en tur i naturen, og det er mange gode steder på Island. Men også ved å reise, gå i bokhandlere, på kunstgallerier, på kino, ja, selv i en god bok kan man finne inspirasjon.

Hva er essensen av god design?

– At designe fungerer godt i praksis gjennom for eksempel at det er et godt sted å arbeide, at ute- og innelys harmonerer, og at folk føler seg vel i eller rundt designen.

Funksjon eller estetikk?

–Jeg foretrekker en blanding mellom de to. Det ene duger ikke uten det andre.

Hvordan tror du fremtidens hus vil bli designet?

– Jeg er sikker på at vi vil velge i mye høyere grad å bruke naturlige, miljøvennlige materialer. Jeg tror også at husene vil bli mindre, men samtidig mer personlige.

 

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...