March 2012
Leder: Et tidsskille

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Vi spådde det også i fjor vår. At fargene kom. Aller først kommer pastellene, skrev vi. Men det var ikke en pastell å oppdrive. Vi var et år for tidlig ute. Men nå er pastellene her. Endelig. Også neonfarger, for de som tør.
Mote og interiør påvirkes av skiftende forbrukermønstre og tidens estetikk, og er et speil på samfunnets utvikling. Gjennom 2000-tallet beveget forbruksmønsteret seg fra ekstrovert til introvert. Vi hyllet det unike ”limited editions” og det individuelle. Luksus ble demokratisert frem mot 2007. Midt i forbrukerfesten oppsto et behov for innhold og mening. En ny søken etter substans. Etikk, ansvar og klima kom på dagsorden. Ikke minst pga. Al Gores film, An Inconvenient Truth. Design ble ”less is more”, der de grå og naturlige farger ble enerådende. Mote og design fikk en ”back til basics” tilgang, med økologiske kolleksjoner. Vi ville gjerne utvise etisk korrekt adferd og klimabevissthet.

Da krisen kom, ble det nye mantraet ”Staying in, is the new going out”. Grådighet ble umoderne og det introverte forbrukermønsteret ble herskende. Forbrukerne endret fokus til å bekymre seg om seg selv og sine nærmeste. I 2010 kom en ny begynnelse og en spirende tro på fremtiden. Hvite og sarte farger vant frem. Vi forlot ”less is more” og designen gikk mer i retning av ”just enough”. En filosofi som går ut på at designet inneholder nøyaktig det som er nødvendig for at funksjon og holdbarhet skal fungere, samt en porsjon sunn fornuft. Naturen er den altoverskyggende inspirasjonskilden.

2012 vil være et år i dualitetens tegn. Fordi det foregår en brobygging mellom fornyelse og det velkjente trygge, som igjen avspeiles i sterke farger og ekte innovasjon. Tiden veksler mellom nytt og gammelt, fortid og fremtid. Forbrukeren har fått nok av det trygge, gjenkjennelige og naturinspirerte design, og ønsker å skape plass til noe nytt og annerledes. Mote og interiør vil ”breaking new grounds” med produkter, farger og former. Noe vil være revolusjonerende. Noe vil bare se nytt og annerledes ut.

En av retningene ser tilbake på det minimalistiske 70-tallet, der en intens fargeskala med dramatiske, dype toner forenes i rene linjer. Fargene reflekterer naturens rå tresorter og mineralenes verden, og tar visuelt utgangspunkt i overgangen mellom dag og natt, lys og mørke. Kontrast og harmoni side om side.

Et annet aspekt er det feminine og romantiske med en fargesammensetning hentet fra sommerens bær, parfyme og edelstener. Med rosa gråtoner, lette grønne nyanser, vanilje, plomme, orkide, hvitt og beige. Her forenes kjærlighet til tradisjoner, gamle arvestykker og vintage med dagens fortolkning av blomster. Vi vil ha romantikk, men det skal være ”raw romance.”

En tredje retning reflekterer et brudd med det velkjente. En eklektisk miks mellom overflater og materialer som pusles sammen på overraskende og uortodokse måter. Fargeskalaen svinger gjennom spennende, perfekte harmonier og nye fargekonstellasjoner. Her finnes både sterke og sarte pudderfarger, samt sort og hvitt, under et dryss av gull og kobber.

Til slutt finner vi avantgardens eksplosive fargeskala, som avspeiler en fascinasjon av de teknologiske muligheter, hvor digitale print og lek med farger rusker opp i kreativiteten. Sterke rene farger som klassisk grønn, turkis blå, rød, oransje, lilla og gult dominerer.

Men vi må ikke glemme at bæredyktighet fortsatt er viktig, og et relevant begrep. Det er riktignok ikke lenger en trend, men mer en egenskap, en standard og en selvfølgelighet som inkorporeres i nye materialer, teknologi og produksjonsmetoder. Ikke minst skal ny bæredyktighet inneha komfort og skjønnhet. Slik vil den nye våren være.

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...