August 2012
Leder: Den nye nordiske livssstilen

Tekst: Øyunn Bjaanæs Hrasky

Glade farger favner årets sommer, der naturlige nedtonede pasteller og pulserende, sterke nyanser går hånd i hånd. Harmoni og kontrast side om side. Det er tydeligst i gatebildet, der neonfargede joggesko i sterk oransje og pink lyser opp.
Den sunne og aktive livsstilen er i fokus. For sunnhet er ikke lenger bare en fysisk eller mental tilstand, som hittil bare har krydret motebildet. Nå er inspirasjon fra sporten selve essensen i uttrykket. Og i tillegg til pink og oransje er det petroleumsblå, cayennerød og ikke minst gul som dominerer. De sterke fargene anvendes som accenter til fargeskalaens nøytrale base i lys grå, diskret fiolett og støvet blågrå.

Når pink og rosa dempes ned i sarte toner, i selskap med sofistikert beige, grått og hvitt med et islett av grønt, befinner vi oss i det feminine og romantiske aspektet. Det kommer best til uttrykk i en moderne variant av raw romance eller retning vintage. For vintage er et ”must.” Spesielt romantisk vintage, som bygger bro mellom fortidens romantikk og nåtidens behov for nettopp det. I Firenze arrangeres hvert år en vakker vintage messe, hvor du kan oppleve drømmen om en bedre fortid. Eller oppsøk Vintage Plant i Kristiansand. Her kan du kjøpe og selge planter som har levd en stund og som trenger nye hjem. For også plantene er bitt av vintage basillen. 
Andre viktige farger i sommer er hentet fra mineralenes rike, som blåskjell og syrinfarger, spesielt vakre i kombinasjon med rå betong. Og blått, helst i denimfarger. Har du forresten husket å kle deg i gult? Det er sommerens viktigste farge og et ”must” i Paris, da i en lys, sterk gul. Vi så det på messen, der nesten hver eneste stand hadde et innslag av gult – alt fra en pute, et pledd, en lampe, en vase, en blomst eller en stol. Og gatebildet viste det samme; en gul blazer, en veske eller et gult skjerf.  Gult fremstår som det lille overraskelsesmomentet, som er så viktig både innenfor interiør og mote. 
Men hvordan blir det fremover? Både Vincent Gregoire, i Nelly Rodi Agency, og flere andre spår en mer feminin periode med flere feminine verdier. Om det også gjelder kjøkken, vites ikke. Men det vi vet er at ”Old fashion” kjøkkenet er tilbake. At kjøkkenleverandørene har begynt å fargesette glade kjøkken og at hage og kjøkken egentlig er det samme. For hagen gror inn i huset og de samme møblene brukes både ute og inne. Dessuten har vi kyllinger på balkongen, flytter plantene innendørs, dyrker grønnsaker i oppkjørselen eller leier parseller til det samme. For nå er blomster ”ut” og grønnsaker ”in.”    
Også kjøkken og stue er samme rom, på grunn av den åpne løsningen som fremdeles gjelder. Noe som innebærer at begge deler stilmessig må tilpasses hverandre. Det er i dette stadig større allrommet familien oppholder seg og lager mat. Men glem Middelhavsdietten. Nå er det den nye nordiske livsstilen som gjelder med nordisk, lokal, kortreist mat. Men det er da ingen nyhet – slik var det jo da jeg vokste opp. Da fiskehandleren solgte fersk fisk rett fra fiskebilen. Fisk som var kjøpt fra skøyter på brygga samme morgen. 
Selv plukket vi frukt og bær fra hagens busker og trær, samt blåbær, bjørnebær og villbringebær i skogen. Alt ble syltet og saftet, mens markjordbær ble trædd på strå med sukker på. Vi dyrket rabarbra til pannekakenes rabarbrasuppe, og vi knasket stilkene, dyppet i sukker - småsurt og godt på samme tid. Urtene trivdes i kjøkkenhagen og tomatene rødmet i solveggen. De smakte himmelsk, den gang tomat var tomat og fantes kun i en sort. Noen sukkererter for moro skyld ble det også plass til. I skogen plukket vi sopp, spiste syre og sanket nøtter fra trærne. Nøtteknekkeren hadde fast følge i baklommen. Og vi dro til Lier og plukket jordbær på en gård der bærene lå på halm, så de ikke skulle bli skitne. Mens maiskolber, kål, nepe, rødbeter og gulrøtter ble plukket på nabogården. Ingen tvil om at vi spiste skikkelig lokal og kortreist mat. En ny nordisk livsstil? Ikke helt. Velkommen tilbake, svarer vi isteden.  

Øyunn Bjaanæs Hrasky 
redaktør

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...