September 2012
Leder: Modern Moves

Igjen blåser forandringens vinder over våre hjem. Nå dreier alt seg om soverom og bad. For badet har flyttet inn i soverommet – i en salig blanding av gym, spa, badekar og søvn. Well-being med andre ord. Det handler også om re-luxury. Denne gangen på badefronten. 
Tiden er vår største luksus, så bransjen vil innfri våre ønsker før vi selv er klar over dem, hevdes det. Shopping spa er det som gjelder, fordi dette er den ultimate måten der vi føler vi blir tatt vare på. Derfor fylles våre baderom med de riktige energier fra naturen som stener, tre, lær og ekte pels. Men også eksklusive håndklær, morgenkåper og sensuelle pledd i skinn eller myk, strikket ull i bløte farger som cream, camel og pearl.

På interiørfronten er Raw Romance like aktuelt, for vintage er et ”must.” Vi drømmer fortsatt om en bedre fortid. Fremdeles gjelder antikke, grove sofa- og spisebord eller bord laget av gamle materialer med et moderne tilsnitt. Betong holder seg i kombinasjon med mykere elementer, som lær og tre. Grønt er superaktuelt, men i en nedtonet fargeskala. Mens rødt og vinrødt, som går over i aubergine og dyp plomme, er stort for høsten. De grå tonene erstatter den svarte fargen, som har vært i bildet lenge. Ikke minst er metallene tilbake, både i tekstiler og som lamper og accessoirer. Og det er fortsatt fokus på bæredyktighet.

Mønstrede tapeter i geometriske mønstre er ”hot.” Gjerne en hel vegg eller flere, hvis du tør. Og helst i gråsvart/hvitt. Vi så det på trendmessen i Paris og i byens nyåpnede restauranter. Da i kombinasjon med gedigne lysekroner og gulv med betongfliser i forskjellige afrikanskinspirerte mønstre.

Retningen kalles Modern Moves og betegner den estetiske fusjonen mellom Afrika og Europa, hvor mønstre, ornamentikk og farger forenkles og fortolkes. Hos oss kommer den helst til uttrykk i en skandinavisk kontekst, hvor den kombineres med den rene, skandinaviske stilen. Den har ingenting med marokkansk innredning å gjøre, som lenge har vært aktuell. Men dreier seg isteden om de rene ”native” afrikanske mønstrene - en kulturinspirasjon fra islamsk geometri og kunstens verden. Retningen er fremtredende akkurat nå og representerer en fornyelse i en tid, hvor grenser brytes og nye konstellasjoner oppstår.

Modern Moves uttrykkes i en varm fargeskala, som bærer tydelige referanser til sitt etniske opphav. Fargene reflekterer naturens tresorter og mineralenes duse toner. Visuelt tar fargeskalaen utgangspunkt i overgangen mellom dag og natt, lys og mørke. Naturens farger endres, når mørket senker seg og en gylden tone ligger som et teppe over landskapet. Paletten er varm og eksotisk, rik og dyp i en miks av gyldenbrun jord, gråsvart, petroleumsblå, knekket hvit, varm korall, støvet grønn, sennepsgul, samt brent oransje. Mens sort og hvitt brukes som basefarger i de fargerike mønstrene.
Afrikas hvite gull kalles bomullen, som fremdeles spinnes og veves for hånd med hjemmesnekret verktøy mange steder i Vest-Afrika. Flere har nå tatt til orde for å beskytte og bevare håndverkernes kulturelle integritet, kunnskap og produksjonsmåte, og har innledet et vestlig samarbeid med det for øye. Det er gledelig. Jeg må innrømme at jeg er svak for de etniske mønstrene og tror ikke jeg er alene om det. Vi kommer nok til å se både afrikanske håndvevde tekstiler og vakkert håndverk i norske hjem fremover. Vel og merke, satt inn i en skandinavisk ramme.

Øyunn Bjaanæs Hrasky
redaktør

 

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...