Her

October 2012
ONDA – en bølge å ’ta bølgen’ for

Tekst: Beate Slipher Foto: Mona Gundersen

Arkitektur: Alliance arkitekter AS/MAPT
Innredning: Interiørplan AS.
Styling: Wenche Holth

Et nytt byggverk har sprengt seg opp av bordgangene på Aker brygge. Det ligner ikke på et hus. Ikke på noe annet i nærheten heller. – Vi skal ikke ligne. Vi skal være unike, sier innehaverne av byens nye mattempel, Terje Ness og Rune Pal. Unik er også rammen som arkitektene har skapt om deres nye, tredelte restaurantkonsept.

Se alle bildene

Mest minner de myke formene om et båtskrog vendt opp ned, om en baug, om en bølge. Eller kanskje om vingen på en skate – disse skapningene som ligger flate på havets bunn når de ikke bukter og bølger seg grasiøst gjennom vannmassene.
Det er Alliance arkitekter som kan ta mye av æren for det skulpturelle byggverket. – Men vi må dele den med danske MAPT, skyter arkitektene Ane Groven og Harald Martin Gjøvaag raskt inn. Sammen vant de den åpne konkurransen som Norwegian Properties utlyste for å skape bygget som markerer starten på en omfattende oppgradering av hele Aker brygge.

Et beskjedent signalbygg
Den solide, beskyttende trekonstruksjonen ligger nærmest og svever over bryggens myldrende liv. Veggene i glass nærmest oppløser skillet mellom ute og inne. Her vandrer blikkene fritt: Fra sultne bryggevandrere mot fristelsene inne. Fra spisegjestene mot fjordglitter og folkeliv.
- Konkurransen ga rammer for hva vi kunne prosjektere her, forteller Harald. Reguleringen la føringer for høyde og antall bebygde kvadratmeter. At bygget skulle romme en restaurant var klart, men ellers var spillerommet fritt.
- Vi ville skape et bygg med en klar og tydelig identitet. Samtidig skulle det være litt ydmykt og smelte sammen med bryggemiljøet, sier Harald.
- Vi ønsket å skape et stort og godt allrom som åpnet for kontakt og kommunikasjon, et rom der inne nesten går i ett med ute, forteller Ane.
Det nye bygget skulle få en tydelig karakter, men uten å stenge eller privatisere bryggeområdet for mye. Løsningen ble å lage et hus uten for- eller bakside – en organisk form som det er naturlig å bevege seg rundt på alle sider.
Mye har forandret seg under marsjen mens datategninger har sust i lynfart mellom danske og norske medarbeidere. Tanken om å bygge kjeller ble fort forlatt: Altfor komplisert og dyrt å bygge under vann. Det var tøft nok å få 800 kvadratmeter betonggulv fundamentert på 38 meter lange påler til fast grunn.
Men ett grep har de hele tiden vært trofaste mot: Et bånd av glass under en buktende, beskyttende bølgeform av tre. Det har forenet flere kvaliteter: Bygget er samtidig både transparent og robust med klare materialmessige tilknytninger til de maritime omgivelsene.
- Skjønt helt transparent er det umulig å tegne et bygg som dette. En restaurant er som en maskin som må fungere perfekt. Det krever en blanding av åpne og lukkede soner, både fristende innsyn og praktisk avskjerming, viser arkitektene.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Smak på det nye Amsterdam
Les mer...
Sjarmerende byhus i London
Les mer...
Huset hvor fem rom ble til ett
Les mer...
Månetoppen - en kjærlighetsaffære
Les mer...
Norm Arkitekter - Ny nordisk form
Les mer...
Inspirert av naturen
Les mer...
New York City … The Big Apple …
Les mer...
Nytt museumsfyrtårn – for kunst i Oslo
Les mer...
Tidløst og tøft
Les mer...
Behagelig fritid på blått hav
Les mer...