Inne

March 2011
Casa Rolfini

Tekst: Sigrun Dale Foto: Violet Horvat/Photofoyer

Arkitekt: Lucilla Scazzi

Like utenfor Parma i Italia har en familie på tre funnet det gode liv på landet. 

Se alle bildene

Utgangspunktet var et slitent gammelt gårdshus med en tilstøtende låve vel 10 km utenfor Parma, verdenskjent for sin gode ost og skinke. Beliggenheten var perfekt, og forvandlingen er formidabel.

– Det som opprinnelig var låven, er nå et tea-room med peis, forteller innehaveren Simona ivrig, – og det som nå er kjøkkenet vårt, var tidligere stall.  Kjøkkenet er blitt husets hjerte og alles yndlingsrom, ikke bare for innehaverne selv, men også vennene deres trekker helst til dit når de kommer på besøk.  

Før de startet opp med restaureringen, ble hele huset med alle detaljer fotografert for dokumentasjon. Familien ønsket å bevare det opprinnelige uttrykket. Det var jo nettopp det de falt for og som de elsket: et bilde på det langsomme livet på landet, en følelse av god tid og en enkel, avslappet stil for eksempel manifestert i en gammel sinkbalje hvor de har plantet rosmarin.

Hele bygningen er restaurert i samarbeid med arkitekt Lucilla Scazzi. Sammen har de prøvd å bevare den opprinnelige strukturen og brukt gamle materialer så langt det har latt seg gjøre. I taket på den gamle stallen som nå er kjøkken, ligger de gamle bærebjelkene åpne for å få den rustikke følelsen av tre. Huset utvendig er en blanding av naturstein og murstein, mens i den pussede delen er det sandstein. De gamle dørene som er typisk for bondehus fra denne epoken er bevart, mens den gamle inngangen til høyloftet er lukket med glassvinduer med jerninnfatning laget av en håndverker på oppdrag av arkitekten.

I hovedetasjen er det lobby, stue, kjøkken og bad. Gulvet som opp-rinnelig var av jord, er nå i malt betong. Kjøkkenet er røft med åpne hyller i mur og benkeplate i betong. Både deler av kjøkkenet, og peisen i stein i stuen, er spesiallaget i samarbeid mellom arkitekten og innehaverne med inspirasjon fra både Italia og Frankrike.

Oppe i annen etasje er det en mer intim stue med en fantastisk utsikt over hagen og det bølgende landskapet rundt. Her ligger soverommene med tilstøtende bad. Over soverommene er det takket være høyden på låven blitt plass til et lite bibliotek. Det er kledd med eikebord hentet fra nedfallstrær for å gjøre det mest mulig miljøvennlig.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...