Inne

September 2010
Tema bad: Det nye badet

Tekst: Kari Osvold

Er tiden inne til en fornyelse av badet? Kanskje du synes baderommet er altfor lite og trangt? Mulighetene er mange, både når det gjelder fargevalg, planløsning og materialvalg. Her er det litt inspirasjon å hente!

Se alle bildene

Nye boliger har som regel ganske store bad, men de fleste av oss bor i hus som er noen år gamle. Enten vi bor i eget hus eller i leilighet, har kravene til bade-rom steget betraktelig på få år. Vi ønsker oss litt mer enn et sted for den nødvendigste hygiene – badet bør være et rom for velvære og avslapping.

Et større rom
Ofte kan vi få til et større bad ved å endre planløsningen av boligen. Kanskje tar vi litt av hallen, eller kanskje kan vi innlemme det lille barneværelset i et nytt og større bad? Eller du kan gjøre som eierne av et bad vi viser her – slå hull i veggen og lage ny dusj der hvor det tidligere var et kott?
Mulighetene er flere enn du tror. En smart løsning kan være å la badet bli en del av soverommet. Uvanlig for bare få år siden, men nå ser vi flere ulike løsninger på å kombinere disse to. Ved å slå ned veggen mellom soverom og bad vil begge rommene virke større. Noen velger en helt åpen løsning, mens andre vil foretrekke en eller annen form for skille. Uansett, visuelt vil de låne litt plass av hver-andre – og man får mer lys på badet. Kanskje kan veggen erstattes av glass – som skyvedør eller hel vegg. Luftigst blir det med klart glass, men ønsker man litt mer private soner på badet, kan frostet glass være en fin løsning. Det slipper likevel litt lys inn.
I denne artikkelen vil du også finne et loft hvor det er bygget bad med glassvegger sammen med soverom og garderobe. En herlig privatsone for foreldre! Bruk fantasien – og en dyktig interiørarkitekt!
En herlig luksusfølelse får man også ved å legge badet til en side av boligen som gir mulighet for store vinduer og kontakt med naturen utenfor! Det er herlig å ligge i badekaret og se ut på himmel og trær.

De nye fargene
Kan du ikke gjøre noe med størrelsen på badet ditt, så husk at fargene du velger betyr mye for hvordan rommet oppleves. Hvitt – og andre lyse, svale farger – er selvsagt det som gjør at rommet virker størst. Og bruker du store flater med speil, får du fort følelsen av et langt større, luftigere og lysere bad.
Men kanskje er det ikke det som er viktigst? Kanskje er det godt å starte dagen i et rom med dempet lys og lune farger? Et rom som ikke er så lyst og “effektivt”? Men et sted hvor skuldrene senkes og som gir ro. Vi ser at flere og flere velger dype farger på badet, brunt og beige, eller avslappende grønt. Eller sort og grått, gjerne i kombinasjon med hvitt. Baderom med vinduer av normal størrelse tåler selvsagt mye mer farge enn de små, vinduløse baderommene. Men – egentlig er det bare når vi skal sminke oss at vi trenger så godt lys på badet. Og det kan vi få med god belysning, uansett farger på vegger og gulv. Et harmonisk og godt baderom skal gi oss en myk start på dagen og en avslappende, god stund før vi går til sengs.

Den teknologiske utviklingen
Vi omgir oss med stadig flere duppeditter som skal gjøre hverdagen enklere. Noen ganger er det kanskje på sin plass å spørre seg hva vi egentlig trenger. Men én ting er sikkert – teknologien kommer også på badet …
Hva med en kran som kjenner igjen ansiktet ditt når du skal fylle badekaret? Da vil karet automatisk fylles med vann i den mengde og i den temperatur det har vist seg at du foretrekker! Og den vil selvsagt kunne kjenne igjen flere enn en!
Eller et speil med innebygget klokke og værmelding? Eller kanskje like gjerne en hel TV. Og kanskje ville det helautomatiske toalettet spare familien for endel krangler om hvem som aldri legger ned setet etter seg? Nå kan du få et som både åpner lokket når du nærmer deg, og legger det på igjen.

Våtsonene
I mange år har det vært mest vanlig å flislegge hele badet. Både gulv og vegger er som oftest kledd med flis av ymse slag. Men for å følge våtromsnormen er det bare våtsonene som må dekkes av materialer som fliser, glass eller laminat. Det vil si – man kan saktens også bruke godkjente våtromstapeter eller malingsystemer. Det har vi kanskje glemt en stund? Men – det vi ser er, at flere og flere velger å bruke maling utenfor våtsonene. Det vil si i dusjer, rundt badekar og servanter. Dette kan være en rimeligere løsning, men først og fremst kan det gi muligheter til variasjon, med ensfargede og rolige flater mot en fliskledd vegg. Om man etter en stund ønsker seg en forandring, er det fort gjort å male veggene – en rimelig og rask fornyelse!

Helt åpent

Vi ser det mer og mer – at soverom og bad knyttes tettere sammen! Her er det riktignok to helt adskilte rom – men visuelt oppfattes bad og soverom på dette loftet som ett eneste værelse!

Kris Tabori
Hele loftet, både gulv og tak, er holdt i rent hvitt. Det gamle reisverket står klart og tydelig frem og blir en flott utsmykning av rommet. Bjelkene er slipt og behandlet med hvitpigmentert panellakk, slik at de også i fremtiden skal holde seg lyse. Store takvinduer lar lyset strømme inn på det gamle loftet. Her ser vi tydelig hvordan det er bygget nye vegger og gulv med membran. Til høyre ser vi den ene veggen til dusjen, ellers er samtlige vegger av glass. I forgrunnen ser vi litt av sengen. (Vinduer fra Velux, glassvegger levert av Interiørverkstedet as, puter på benk fra Home & Cottage, sengeteppe i hvitt og sølv, krakk med zinktopp, lampe og kurv fra Country Chic, overkast i beige lin fra Bolivar. Hvite linputer og pøller samt olivensåpe, krukke, tannkrus fra Country Chic.)


Stilig med sort og hvitt

Sort og hvitt er ingen uvanlig kombinasjon, selv ikke på bad. Men sjelden ser vi det sorte dominere slik som her! Resultatet er et tøft og helt personlig badeværelse!

JKE Design
I stedet for en (se innledning)tradisjonell benk til servanten er det her laget skuffer i to nivåer. Slik har man fått til en bekvem sitteplass også. Som vi ser, er skuffene store og gode. Servanten i sort stein har familien tatt med hjem fra utlandet. Veggen over er dekket av speil. Det gir ekstra lys og øker romfølelsen. Legg merke til at liftgardinen er montert helt oppe ved taket, slik virker vinduene større. (Lingardiner Dali fra Antonio Ferre/Camelia, innredning fra JKE Design, søppelbøtte og såpedispenser fra Vipp.)


Luksus på Lidingø

I stedet for å stirre inn i et speil kan man på dette badet nyte den magiske utsikten over vannet.

Frederik Berinne fra Panorama
Baderomsseksjonen er bygget av plater i polyuretanlakk og lysnet eik. Armaturene er fra Dornbracht MEM fra Baderumsspecialisten, mens gulvet er gotlandsk kalkstensgulv, Norrvange fra Slite Stenhuggeri. Håndklærne kommer fra R.O.O.M., mens lykten på gulvet er fra Slettvoll.


Badet hvor tiden har stått stille

Fra baderomsvinduet er det en fantastisk utsikt ut over engene. De gamle vinduene slipper naturen inn slik at det føles som om man er ute i det fri.

– Først hadde vi vært hos en venn av Mattias’ mor og fått et gammelt badekar som manglet en fot. Vi lette lenge etter en lignende fot, men fant ingen. Da vi var hos halmbonden vår for å kjøpe fôr, så vi vårt badekar i hagen hans, og det endte med at vi byttet badekar med hverandre. Karet vi fikk hadde en historie. Han fortalte at det muligens forårsaket en hests død. Han fant en gang en død hest liggende ved badekaret, og teorien er at hestene antageligvis har slåss, og en av dem stod på hodet i badekaret da den andre forsøkte å hoppe over, forteller Carina.


Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...