Inne

April 2014
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet

Tekst: Anne Marit Muri Foto: Stian Broch

Interiør og styling: Christians og Hennie AS.

Arkitekt: Jon Støre

Kontraster mellom nåtid og fortid skaper sjelfull atmosfære i nyoppusset og påbygget jakt- og fiskehytte i naturparadiset 1120 meter over havet, kun 50 meter fra Bergsjøen. 

Se alle bildene

I fjellvannet svømmer fet ørret. På de flate viddene flyr rypene fritt omkring. I det okergule høstlandskapet med sin klare og friske luft og sitt skarpe dagslys er det forlokkende å vandre omkring og sanke inn mat fra naturens skattkammer. Friluftsliv, jakt og fiske, og matlaging, står på dagsorden når familien Devor tilbringer tid på hytta som ligger nær fjellvannet på vidda. De har både fiskerett og båtnaust, går på rypejakt og har fri utsikt til Hallingskarvet. På krystallklare dager ser de helt til Gaustatoppen gjennom vindusrutene.

− Jeg var bare seks år da jeg fikk oppleve den eventyraktige naturen på Bergsjø og besøke familiehytta vår for første gang, sier Flemming Devor.
 Min bestefar kjøpte tømmerhytta med torv på taket i 1932. Den ble oppført i 1926, og var opprinnelig et gammelt våningshus fra Søre Thon gård i Vats i Hallingdal. Vi antar at den gamle Hallingstuen er omtrent 260 år gammel.

For fire år siden ble hytta demontert og flyttet fra sin opprinnelige tomt nær Bergsjøstølen Fjellstue til en mer usjenert tomt lenger inne på vidda. Hver tømmerstokk ble pietetsfullt plukket løs og merket. Stokker som var råtne ble skiftet ut. Samtidig valgte ekteparet å bygge på hytta med en ny fløy på 50 kvadratmeter. Arkitekt Jon Støre har tegnet nybygget i vellykket harmoni med den gamle Hallingstuen. Han har også sørget for at alle vinduer har fått gammelt glass, slik at den nostalgiske atmosfæren er godt ivaretatt. I den nye delen er det blitt plass til komfortabelt soverom, bad, badstue, wc, hall og bod. I den gamle delen består rommene av en kombinert stue og spisestue, utsiktsstue og gjesterom samt kjøkken. I den største stuen er det murt opp ny peis etter kopi av den gamle som stod her. Tømrer og spesialist på lafteteknikk Ivar Medgard fra Votnedalen har vært ansvarlig for restaureringen av den gamle Hallingstuen.

Grove, rustikke materialer

- Vi tok kontakt med Helene Hennie, kreativ leder i Christians og Hennie AS, som vi kjente godt fra tidligere interiørprosjekter hun har utført for oss. Vi stolte 100 prosent på hennes evne til å forme et personlig innemiljø der vi kunne gå rett inn i hytta med våte gummistøvler og sette fra oss jakt- og fiskeutstyr, sier Flemming Devor.

I nybygget er det lagt skiferstein på gulvet. Veggene er kledd med russisk eikepanel. Under alle gulv er det varmekabler, noe som gjør hytta lun og varm året rundt. Alle skap, også kjøkkenskapene, er snekret opp på stedet av grov eikeplank. Alt innvendig snekkerarbeid er utført av det lokale snekkerfirmaet Hendug A/S på Ål. Kjøkkenvasken og benken samt baderomservanten og dusjrommet er formet i betong. Ekteparet var litt spente på hvordan betongen ville passe inn sammen med de gamle tømmerveggene, men det har vært svært vellykket, synes de.

De gamle rommene i tømmer har beholdt den originale fargerike kuløren med turkisblå maling på rundtømmerstokkene. Interiøret består hovedsakelig av gamle antikviteter, blant annet rosemalte framskap og dører som er over 100 år gamle.

- De har stått her så lenge jeg kan huske, sier eieren.

galleri galleri galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...