Her

February 2014
HÖST – i grønne omgivelser

Tekst: Kari Osvold Foto: Jonas Bjerre- Poulsen

Innredning: Norm Arkitekter 

Nytt, nordisk kjøkken og innredning er stikkordet.   Höst i København, er en urban restaurant med klare kontraster i innredningen, her kombineres det utpregede romantiske og det rustikt landlige. Et herlig, moderne miljø med en estetikk som treffer mange av våre sanser. Et behagelig og fredfylt miljø hvor alt er lagt til rette for en matopplevelse ut over det ordinære.

Se alle bildene

Innredning og miljø har blitt en blanding av mange stiler, det rustikke er her enkelt, det landlige har et urbant uttrykk og det tradisjonelle har blitt moderne. Arkitektene bak Höst, Jonas Bjerre- Poulsen og Kasper Rønn fra Norm Arkitekter i København har tenkt bærekraft, og vi ser flere eksempler på gjenbruk. Her finner vi gamle Europaller kuttet opp og treverket brukt på nytt, vakre vinduer fra et sykehus er benyttet som delevegger i restauranten. Vintage-lamper med industrielt preg er brukt på ulikt vis over hele lokalet.

Norm Arkitekter, sammen med det danske designfirmaet Menu og restauratørene i Cofoco er ansvarlig for dette spesielle konseptet. ( Cofoco står for Copenhagen Food Consulting og står bak 9 restauranter, frysematmarkedet Supermachè, matmagasinet Copenhagen Food og diverse catering i Danmark.) Det ble startet av kokken Torben Klitbo, eies i dag av Torben, Christian & August.

Menu kjenner de fleste som har handlet bruksting til kjøkken og spisebord i løpet av de siste årene, de står bak en mengde lekre designprodukter, nettopp i den rene, nordiske stilen. Både dekketøyet til Höst og mange andre av produktene fra Menu er designet av Norm Arkitekter. Det spesialtegnede serviset lages i flere farger og har en mengde ulike deler. Og kan kombineres på utallige måter. Det er utpreget skandinavisk i stilen og i har et tydelig slektskap med andre produkter som Norm

Arkitekter står for. Mange av oss har mange av disse enkle og funksjonelle tingene hjemme. Selv betegner arkitektene sitt nye servise og den Nye Nordiske stilen slik: En tidløs estetikk med røtter i den skandinaviske tradisjonen, og drevet forover av en visjon.

En stil med sjarm

Det er romantisk og rustikt, landlig, moderne og en anelse industrielt. Og midt i motebildet med sin gjennomførte design. Likevel er hele innredningen ganske så tidløst. Her er det ingen som har kastet seg på en lettvint mote. Det er en gjennomført tanke både når det gjelder miljø og mat. Her er det på alle måter et grønt miljø. Store grønne planter skaper en særegen stemning. Det luner, men gir også en herlig friskhet til lokalene. Ikke minst skaper det en skjerming mellom bordene. Og flere grønne planter vil vi nok se framover, både i det offentlige miljø og private interiører – den grønne bølgen er på vei. Hos Höst kommer vi til et røft og ujålete miljø, med malte betonggulv og pussede vegger i kombinasjon med lunt treverk. Det er høyt under loftet og taket er kledd med lunende, mørk panel. Fryd deg over de frodige, grønne plantene og svøp deg inn et lunende ullpledd om kuldegrader og vind har gjort deg frossen. Ta med deg slekten og slå deg ned ved et av de store langbordene. Eller kanskje foretrekker du et intimt lite bord til et herlig måltid i ensom majestet? Det er opp til deg. Du får uansett spennende, god mat som har fått fine omtaler av Københavns matkritikere. Maten hos Höst tilberedes av tradisjonelle råvarer, men med ny, nordisk vri.

Nye retter, tradisjonelle råvarer

”Höst er en helt anden slags dyr, et billig dyr som leverer et imponerende forhold mellom pris og kvalitet”. Slik skriver restaurantanmelderen i Børsen i København om Höst, da den åpnet for et snaut år siden. Og mye av det samme går igjen i alt som er skrevet om stedet. Lekker mat, med overraskende sammensetninger og til priser som vi her i Norge ikke engang tør drømme om. En treretters til under tre hundrelapper er ikke det vi regner med, uansett hvor vi er i Norden.

Så finnes det også en a la carte meny. Velger man derfra så faller selvsagt tre retter noe dyrere, men likevel snakker vi om snille priser. Ekstra, små og lekre smaksopplevelser blir gjerne servert mellom de rettene du har bestilt, så kanskje blir en treretters til fem? En passende start som frister kan være en luftig, kremet jordskokksuppe med tørrede solbær og små stykker av fritert jordskokk som garnityr? Eller krepsehaler garnert med blader av rosenkål og små ringer av noen sprø potetchips? Uvant kanskje, med i følge de proffe matskribenter er det svært så lekkert.

Ikke bare matens smaker men også presentasjonen får skryt. En hovedrett med andebryst og, selleri, grønnkål, nyper og litt røkt ost beskrives i begeistrede toner som et snølandskap med men mørke busker og hvite klipper! Eller hva med den superlekre desserten med rødbeteis med solbær, marengsflak, hvit sjokolade og lakris? En blodrød ubåt som trenger opp gjennom polarisen – og er knitrende sprø å bite i? Rosende ord fra matskribenter i Danmark! Det kan vel saktens friste…

Den nye nordiske mattrenden kommer selvsagt ekstra godt til sin rett i lokaler som er innredet med på bakgrunn av den samme filosofien. Naturmaterialer i innredningen, naturlige, økologiske og kortreiste produkter er grunnlaget for alle de spennende rettene du her får servert. Her står mange av våre vanlige, velkjente råvarer i fokus. Det er vel lenge siden det har stått så mye selleri og andre rotgrønnsaker på menyen til de nye, spennende restaurantene. I tillegg til urter og grønt fra naturen som de fleste av oss knapt nok vet at det går an å bruke. Granskudd, ramsløk og nesle får stå i fred for de fleste av oss. I Norge har vi i mange år hatt Arne Brimi som har snakket varm om alt som kan plukkes ganske gratis i naturen, og kan sette en ekstra lekker smak på maten. Den nye nordiske mattrenden som Höst er en av de store eksponentene for er både sunn og spennende. Her er det mye frukt og grønt av alle slag, brukt på nye og spennende måter. Men selvsagt også fisk, fugl og kjøtt i et rikelig utvalg. Gode råvarer fra utvalgte kontakter i nærområdet.

galleri galleri galleri galleri

Siste artikler

Bronsemystikk
Les mer...
Lun julestemning på fjellet
Les mer...
Herlig Hallingstue med nybygg - på fjellet
Les mer...
Jul hos Tine K.
Les mer...
Spiselige gaver
Les mer...
Stemningsfullt julehjem
Les mer...
HÖST – i grønne omgivelser
Les mer...
Safari-piknik i Østmarka
Les mer...
Ren ramme
Les mer...
Arkitektkult
Les mer...